torsdag 16 april 2015

Den här veckan ser jag fram emot -

TORSDAG: Genrep av Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan och En Folkefiende på Kulturhuset Stadsteatern.

Om Midsommarnattsdröm:

Fira Midsommar med Kungliga Baletten

Följ med oss på en drömlik midsommarfest med sju sorters blommor, snaps, dans och kanske en ny romans? Det blir en natt fylld av kärlek och erotik då naturen flödar av krafter, då gränsen mellan människornas värld och det övernaturligas rike blir tunnare och tunnare i takt med att flaskan blir tommare och tommare. Traditionerna spelar oss ett spratt, världen förändras och plötsligt vet vi inte – är allt en dröm?
Den hyllade svenske koreografen Alexander Ekman är tillbaka och skapar ett nytt helaftonsverk för Kungliga Baletten. Senast han var aktuell på Kungliga Operan var 2012 då han skapade verket Tyll som gjorde stor succé. Liksom i Tyll samarbetar Ekman med den New York-baserade, svenske kompositören Mikael Karlsson. Mikael Karlsson arbetar med många olika genrer som modern klassisk musik och pop och hans musik är flitigt efterfrågad. 2014 tilldelades Mikael Karlsson ett prestigefullt pris av The American Academy of Arts and Letters. 




















Om En Folkefiende
Leif är en jobbig jävel. Han har gjort bort sig många gånger. Nu har han flyttat tillbaka till sin födelsestad och faktiskt börjat få ordning på sitt liv. Han är läkare på ortens stolthet, ett modernt spa. Hela stan har fått ett uppsving. Men så upptäcker Leif att vattnet är förgiftat, hälsofarligt. Nu ska han göra allt för att rätta till det här. Kommunledningen måste ta sitt ansvar. Leif förväntar sig massivt stöd. Till Leifs stora förvåning visar det sig att hans syster, kommunalrådet, vill lägga locket på. Men han tänker inte ge sig. Folket och medierna kommer stötta honom. Sanningen är viktigare än allt.

FREDAG: Akram Khan och Israel Galvan: Torobaka på Dansens Hus.

Om Akram Khan och Israel Galvan: Torobaka:

Akram Khan och Israel Galván är två mästare inom varsin genre: den indiska kathakdansen och flamencon. Nu möts de i en explosiv föreställning i sökandet efter en dans utan kompromisser.
 Ljudet av stampande klackar och klappande händer blandas med röster och trummor. TOROBAKA hämtar sitt namn från en dikt av poeten Tristan Tzara. Tjuren (toro) och kon (vaca) är heliga djur i de båda dansarnas traditioner och får här representera dansstilarnas möte. Men istället för att härma varandra skapar Khan och Galván tillsammans något helt nytt.
Akram Khan är ett av dansens verkliga världsnamn och är verksam inom både samtida dans och indisk kathak. Han har arbetat med allt från Kinas nationalbalett till Sylvie Guillem till artister som Kylie Minogue. Han har tidigare gjort bejublade besök på Dansens Hus med föreställningarna Zero Degrees och 4D.
Den mångfaldigt prisbelönade Israel Galván har verkat i den samtida flamencons framkant i tjugo år. Galván är känd för sin innovativa koreografi och sin utsökta teknik. 2013 gästade han Dansens Hus med La Curva .
Tillsammans med fem musiker bjuder Khan och Galván på en kompromisslös och medryckande föreställning där röst och rytm är lika viktigt som rörelse. Missa inte detta mästarmöte mellan två av dansens verkliga giganter

LÖRDAG: Hakuna Matata på Kulturama och Gösta Berglings Saga på  Kulturhuset Stadsteatern.

Om Hakuna Matata:Kulturama Gymnasium Musikal årskurs 2 och 3 framför sin version av Lejonkungen

Om Gösta Berlings Saga
En kall vinterdag hittar majorskan på Ekeby en utmärglad tiggare i en snödriva. Gösta Berling. Avsatt präst och fylltratt. Även i sitt förfall – så vacker. Allt prästen önskar är att bli kvar i snödrivan. Men så möter han hennes blick. Varm, stark och medkännande. Så kommer det sig att Gösta Berling blir en av majorskans tolv kavaljerer på Ekeby. En julnatt kommer brukspatron Sintram från Fors på besök. Med Sintram sluter Gösta Berling ett avtal som han undertecknar med sitt eget blod. 
Gösta Berlings saga, en av svensk litteraturs största klassiker, är Selma Lagerlöfs debutroman från 1891. En underbar skröna från 1820-talets djupa skogar i Värmland. Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset 1909.

SÖNDAG: Fruktkabaret med Gunnel Och Gudrun på Kulturhuset Stadsteatern, och Milda Makter Minnenas Resa, ett gästspel på Scalateatern.

Gunnel och Gudrun är bästa vänner. Det har de varit i 70 år, eller så länge de kan minnas i alla fall. De häpnar ofta över att just de två fann varandra. 
"Några mer omaka kan du ju leta efter" konstaterar Gunnel. Gudrun skrattar "ja, det vill jag lova, men däruti ligger också en stor rikedom. Ingen har lärt mig så mycket som Gunnel ... på gott och ont".
Nu bjuder Gunnel och Gudrun in till en musikalisk odyssé! En drömmarnas kabaré för alla åldrar.
Fruktsallad och juice ingår i biljettpriset. Gunnel och Gudrun har en hashtag: #GUNNELOCHGUDRUN 


Möt Edvard Persson, Jules Sylvain, Karl Gerhard, Thore Skogman, Lars Berghagen, Alice Babs, Sickan Carlsson, Lill-Babs, Siw Malmkvist, Lasse Lönndahl, Ernst Rolf, Zarah Leander m. fl. i en sprudlande föreställning med svenska klassiker från 60-talet bakåt och framåt.
Ett annorlunda och gammalmodigt nyskapande koncept. Med musik och känsla sprungen ur den svenska folksjälens vackraste skrymslen som grund, inspirerade av artister från Alice Babs till Lill-Babs via Hasse&Tages revyer, Thore Skogmans tokerier till Lasse Berghagens Junikvällar.
Kärleken till 30 – 60talens svenska populärmusik, revytradition och dess samtida artister förenas i ett blågult smörgåsbord av fyra rutinerade artister som kombinerar sång och dans med med en stor dos humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar