måndag 22 februari 2016

Oops -

 -så slank det in ett litet genrep också i den annars ganska innehållsrika veckan: Ikväll blir det Kärlek och PolitikKulturhuset Stadsteatern

Simon Reithner och Maja Rung i Kärlek och Politik, premiär 26 februari, Kulturhuset Stadsteatern 2016
Foto: Carl Bengtsson, Skarp Agent

Kärlek och Politik

Av Friedrich Schiller


Premiär 26 februari 2016 
Stora scenen 


Luise älskar Ferdinand och Ferdinand älskar Luise. Men kärleken lever sällan ostörd. Den adlige Ferdinand ska giftas bort för att stärka fadern von Walters politiska makt. Den enkla Luise, dotter till stadsmusikanten Miller som älskar henne över allt annat, ska skyddas från att dra vanära över sig och sin familj. Von Walter iscensätter en intrig för att skilja de unga åt. Utgången blir ödesdiger.
Kärlek och politik blir flerfaldigt prisbelönta och internationellt erkända Staffan Valdemar Holms och Bente Lykke Møllers första uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern. Läs mer
"Schiller är en stor dramatiker som spelas överallt i världen. Det är underligt att Schiller i Sverige är så okänd. Hans verk tar upp destruktiva maktstrukturer och hur det påverkar relationen mellan kollektivet och individen. Hans dramatik behandlar universella frågor om samhälle, makt, ideologi och frihet på ett oslagbart sätt för teaterns språk. Och dessa frågor är mer än någonsin tidigare värda att diskutera i dagens samhälle.”– Staffan Valdemar Holm.
Kärlek och politik skildras, med en stor dos vredgat rättvisepatos, ett rått och korrupt klassamhälle. Det är en värld där människor och känslor förvandlats till handelsvara och kapital. Den skrevs 1783 strax innan den franska revolutionen, av den då 25 år unge Friedrich Schiller. Den tyske författaren och dramatikern, som var samtida med Goethe, genomgick en Sturm und Drangperiod och skrev under tidigt 1780-tal flera dramer med friheten som huvudmotiv. Schillers verk tillhör världsdramatikens klassiker och spelas över hela världen, dock är de mer sällan spelade i Sverige. 
MEDVERKANDE PÅ SCENEN
Kanslipresident von Walter
Ferdinad
Hovmarsalk von Kalb
Lady Milford
Hans hustru
Luise
Kammarherre
Statist
Statist
Statist
Statist
PRODUKTION
    Av
    Friedrich Schiller 
    Översättning
    Frederik Sjögren 
    Regi
    Staffan Valdemar Holm 
    Scenografi och kostym
    Bente Lykke Møller 
    Ljus
    Torben Lendorph 
    Ljud
    Kristian Oscarsson 
    Mask
    Ulrika Ritter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar