tisdag 10 maj 2016

Idag ser jag fram emot -

- en öppen repetition av I LODJURETS TIMMA, av P O  Enquvist, på Dramatens lilla scen, Regi Johannes Holmen Dahl, Scenografi och kostym Magdalena Åberg, Ljus Torben Lendorph, med Michael Jonsson, Nina Fex, Ingela Olsson.



Från Dramatens Hemsida: 
Premiär: 13 maj 2016, Lilla scenen
En pojke är internerad på sluten anstalt. Han har mördat två människor som flyttat in i morfaderns gamla hus, huset där han växte upp. Han får en katt i cellen som en del av ett psykologiskt försök, för att väcka hans empati. Men experimentet spårar ur och forskaren kallar in en präst som hjälp. Snart dras prästen in i pojkens märkligt lockande föreställningsvärld. Vad är en människa? Och vad förändrar en människa? 
Här berör Enquist samma tema som i den besläktade romanen Nedstörtad ängel. Han visar oss kärlekens vackraste sidor, men också hur den kan leda till fruktansvärda saker. Han blir advokat för de som inte kan försvara sig, visar hur vanskligt det är att dra gränser mellan sjukt och friskt och hur sårbara vi är i mötet med det oförklarliga.
Per Olov Enquist är en av Sveriges största författare med en lång rad hyllade romaner och pjäserbakom sig. Han har belönats med nationella och internationella priser, bland annat Eyvind Johnsonpriset, Augustpriset (två gånger) och Nelly Sachs pris. Han debuterade som dramatiker med Tribadernas natt (1975), som liksom I lodjurets timma (1988) hade sin urpremiär på Dramaten. 2013 blev I lodjurets timma film med bland andra Sofie Gråbøl, känd från danska serien Brottet.
Johannes Holmen Dahl, som nyligen gick ut Teaterhögskolan i Oslo, debuterade som regissör på Dramaten med Jon Fosses Barnet 2015.
Michael Jonsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 2004-2008 och har tidigare medverkat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i föreställningarsom Stillheten och Candida. Våren 2016 tog han över rollen som Furst Mysjkin efter David Dencik i Mattias Anderssons uppsättning av Idioten på Stora scenen. På Teater Galeasen medverkade Michael Jonsson 2015 i Natalie Ringlers hyllade uppsättning Vår klass. På tv har han bland annat synts i Jonas Gardells uppmärksammade serie Torka aldrig tårar utan handskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar