söndag 17 november 2013

KARMER KRING BLÅ

Föreställning nr. 86 2013. 

KARMER KRING BLÅ av Koreografen Örjan Andersson och kompositören Hans Appelqvist. Jag höll nästan på att missa den här underbara föreställningen. Jag brukar inte vara tidsoptimist (Jag brukar vara sån tidspessimist att jag brukar hinna med tåget som går innan det tåget jag tänke jag skulle ta.), men jag kom stressande från jobbet, och tack vara tre rödljus på raken så stod publiken när jag kom fram redan i kö för att gå in i salongen på Bryggan på Stockholms Stadsteater. Lite svettig och överdrivet yvig flaxade jag in och fram till en plats längst fram på höger sida, inte alls förberedd på vad det var jag skulle se.
Det var som en plötslig semester. Det var som om någon gjort ett litet hål i tiden och sagt: sitt nu här och bara njut, när det är över kan du gå ut i verkligheten.
Hur mycket tyckte jag om det? Så mycket att jag ska försöka gå och se det igen. För det första: Örjan Anderssons koreografi. Jag tycker dans ska vara sexig. Och är den inte sexig ska den vara rolig. Och är den inte rolig ska den vara vacker. Och är den inte vacker så ska den i alla fall vara intressant. Den här hade allt. Jag brukar gilla dansföreställningsmusik - om det inte bara är en massa tutande eller så - men här var det nästan så att jag inte visste vad jag tyckte om mest: dansen eller musiken. Smart nog hade koreografen flera gånger tonat ner dansen, som för att man skulle just koncentrera sej på musiken. Hans Appelqvist heter geniet därbakom.
Det var en föreställning om folkmusik och folkdans och det var så vackert att jag tyckte mej se björkar flimra förbi. Dansare: Andreas Berchtold, Magnus Samuelsson, Torill Steinjord, Anton Schneider, Linda Reinered.
Musiker: Pontus Estling, Ellinor Fritz
Ljus & Scenbild: SUTODA
För den fantastiska kostym stod Nina Sandström. Hon hade skapat en slags folkdräkt i jeans. Och jag vill ha en.
 på Karmer kring blå / Andersson Dance & RESiDANS / 13-24 Nov Kulturhuset Stadsteatern.



Andersson Dance / RESiDANS "Karmer kring blå" urpremiär Dalateatern 6 april 2013 from Magnus Nordberg on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar