lördag 12 september 2015

Och låter inte det här spännande:


Carmen Moves – kärlek i alla livets skeden. Ett verk med musik av Rodion Sjtjedrin och Georges Bizet. Regi och koreografi Örjan Andersson. Premiär 10 februari 2016 på Folkoperan. Dansare och sångare möts i ett verk där längtan efter kärleken är central; en kärlek oberoende av ålder.
Carmen Moves är ursprungligen en enaktsbalett med titeln Carmen Suite av den ryske kompositören Rodion Sjtjedrin. Den är baserad på musik från Georges Bizets opera Carmen, arrangerad enbart för stråkar och slagverk. Folkoperan återinför Georges Bizets operamusik och sången i verket. Regissör är koreografen Örjan Andersson som har sin utgångspunkt i rörelsen och kan ge operasångarna fysiska uttryck. Med en musikalisk lyhördhet behärskar han både det finstilta och det dynamiska uttrycket i scenrummet.
Musikaliskt sammanför vi det bästa från två världar– den fysiska rörelsen och rösten. Sjtjedrins Carmens Suite är skriven för stråkar och slagverk. Även Bizets arior och körpartier arrangeras med den orkestersättningen. Det är en färgrik, svängig och dramatisk musik med en omedelbar och instinktiv kraft.
Örjan Andersson arbetar som koreograf både i Sverige och utomlands. 2011 tilldelades han Svenska Dagbladets operapris. Han är ett av de stora namnen inom den samtida dansen. I Sverige har han skapat verk för bland andra Cullbergbaletten, Kungliga Operan, Dramaten, Skånes Dansteater och Norrlandsoperan. Han har även jobbat som koreograf ibland annat i Schweiz, Spanien, Italien, Tyskland och Nederländerna.
På scenen möter vi musiker, sångare och dansare. De solister som i skrivande stund är klara är Miriam TreichlKosma Ranuer och Markus Pettersson.
Musikalisk ledare är Marit StrindlundSutoda ansvarar för scenografi och ljus och kostymör är Nina Sandström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar