måndag 14 september 2015

Om jag var du -


- skulle jag skaffa biljetter till ANDERSSON DANCE & SCOTTISH ENSEMBLE GOLDBERG VARIATIONS – TERNARY PATTERNS FOR INSOMNIA, som framföras på Dansens Hus den 17 och 18 September. Här är länken för att köpa biljetter online. Själv kan jag tyvärr inte se någon av föreställningarna, utan får helt enkelt vänta tills dom kommer tillbaka, på allmän begäran. 

Titeln, som alltid inom dans kanske lite - ska vi säga ambitiös, betyder ungefär: Ternära mönster för sömnlöshet. Ternär betyder ungefär trefaldig, något som består av tre delar. 

"Elva musiker och fem dansare tar utgångspunkt i ett av världens mest kända och älskade musikstycken. Bachs Goldbergvariationerna får en ny klang på Dansens Hus i höst.

‒ Goldbergvariationerna är sinnebilden för strukturerad musik. Det var något oerhört lockande att ge sig i kast med detta sönderspelade stycke, belastat av en oändlig mängd bilder, och så fyllt av känslouttryck. Så säger Örjan Andersson om startpunkten för sitt kommande verk Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia som han skapar tillsammans med stråkorkestern Scottish Ensemble och deras konstnärlig ledare Jonathan Morton.


Här möts två internationella ensembler för att göra en ny tolkning av en tidlös klassiker. Örjan Anderssons koreografi tas fäste i musikens grundstrukturer och bottnar, oavsett om det gäller nyskrivet elektroniskt, folkmusik eller klassiska verk. Musik har alltid intresserat honom och fungerar som manus för rörelsen. ”Det är något magiskt med själva musikaliteten i rörelsen” sa han i samband med att han mottog SvD:s operapris 2011.
När han inte arbetar med beställningsverk för nationella och internationella dansscener, senast på Kungliga Operan i Stockholm, koreograferar han för sitt eget kompani, Andersson Dance. De senaste åren har han samarbetat med ett flertal olika kompisitörer som skapat ny musik till verk för en rad olika sammanhang.
Stråkorkestern Scottish Ensemble som leds av Jonathan Morton har som signum att alltid spela stående, utan dirigent. De har funnits sedan 1969 och repertoaren sträcker sig från barock till nutida. Kända för sina spektakulära framträdanden har de spelat i allt från Europas största konserthallar till övergivna höghus."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar